Commotie alom.


De hele wereld viel over Kate heen nadat de foto die zij ietwat amateuristisch bewerkt had. Dit is natuurlijk nooit een probleem wanneer je dit met je eigen foto's doet, maar het wordt een ander verhaal wanneer deze foto voor de nationale en internationale pers gebruikt wordt. Een beetje naief vind ik het wel, maar ik geef haar het voordeel van de twijfel. 


Excuses moesten gemaakt worden

The Princess of Wales has personally apologised for confusion over the family photograph issued by Kensington Palace saying: “Like many amateur photographers, I do occasionally experiment with editing.”


Een persfoto mag niet bewerkt zijn, hooguit een beetje bijgeknipt. Een persfoto dient ten aller tijde de waarheid te laten zien. Er mag dus niets weggehaald, toegevoegd of anders getoond worden dan de werkelijkheid. 


Na de grote buikoperatie die The Princess of Wales in januari had ondergaan, was dit het eerste teken van leven zogezegd. Ze wilde de wereld laten zien dat het goed met haar gaat en dit was een leuke spontane foto met de kinderen. Even vergeten dat ze hier zelf wat in Photoshop mee gespeeld heeft om de foto beter te maken. 


Een beetje mooier maken

Zoals gezegd is dit voor jezelf nooit een probleem. Ook vind ik het voor alle andere takken van fotografie geen probleem wanneer je de foto's bewerkt. Soms wat lelijke obstakels weg kloont, kleuren wijzigt, achtergronden blurt en de huid van de personen mooier en egaler maakt. Dit is allemaal naar eigen inzicht en gevoel van fotograaf en eventueel de gefotografeerde, geportretteerde personen. 


Voor mij persoonlijk zit er een heel groot verschil in hoe ik edit bij de verschillende soorten fotografie. Zo zijn mijn edits bij een bruiloft heel realistisch, licht en helder. Behandel ik de huid van de bruid bij close ups als een beautyportret en zal ik oneffenheden verwijderen. 


Hetzelfde geldt voor mijn business en brandingshoots. De huid krijgt zeker een beauty behandeling, maar alles blijft realistisch. Ik wil geen plastic skin en overbewerkte huid. Dat vind ik echt heel lelijk.


Mijn reisfoto's als kunst

Mijn reisfoto's krijgen een hele andere behandeling. Die zie ik als kunst. Natuurlijk leg ik de werkelijkheid vast. Het zijn geen AI gegenereerde foto's, maar ik verwijder wel de storende objecten en maak de foto zo rustig, minimalistisch mogelijk. En wanneer dat betekent dat ik een aantal mensen helemaal weg moet halen doe ik dat.


Ook experimenteer ik de laatste tijd bij portretten om selectief de achtergrond heel heftig te vervagen, zodat de hele achtergrond geen rol meer speelt. Kijk maar eens naar onderstaande foto’s. 


Hoe kijk jij aan tegen het bewerken van foto’s? Kan je het met mij eens zijn of denk je er heel anders over? Let me know…