fbpx

Vaak hoor ik van mijn klanten terug waarom ze bij mij klant geworden zijn. En dat is meestal door de uitstraling van mijn foto’s. Dat ze zo mooi licht en vriendelijk zijn. Ook hoor ik dat mensen als ze een foto van mij tegenkomen op bijvoorbeeld Instagram dat ze herkennen dat dat een foto is die door mij gemaakt is. En hoe tof is dat eigenlijk? Dat betekent dat ik een unieke en herkenbare stijl heb. Of je er nou van houdt of niet. Of je mijn foto’s nou mooi vindt of niet. Ze zijn wel uniek. En eerlijk, ik ben best trots op mijn stijl.

In de jaren dat ik fotografeer en bewerk heb ik langzaam mijn eigen smaak en dus stijl ontwikkeld.

Tijdens het fotograferen tijdens mijn reizen, tijdens een bruiloft of een business shoot, houdt ik er zelf erg van om alle details vast te leggen. Ik zoom dus veel in en zorg voor beeldvullende foto’s. Verder ben ik altijd op zoek naar de mooiste composities. Hoe deel ik de foto in en hoe maak ik het beeld interessanter. Ook let ik erg op de achtergrond. Ik kijk of er misschien storende objecten zijn, die het beeld verstoren.

In het bewerken vind ik het persoonlijk mooi om een zachte uitstraling te creëren.

Dat doe ik onder andere door middel van het contrast, de kleurtintcurve en bepaalde aanpassingen in de kleuren. Door de jaren heen heb ik mijn workflow in Lightroom behoorlijk verfijnd en kost het bewerken van de foto’s veel minder tijd dan dat in het verleden was. Door het opslaan van bepaalde voorinstellingen (presets) heb ik nu al een heel mooi begin voor de foto en hoef ik nog maar kleine aanpassingen te doen voor een geweldig resultaat.

Het leuke van fotografie is dat alles mag.

Er zijn theoretische regels die je helpen de foto aantrekkelijker te maken, maar je mag ook helemaal buiten de box denken en dus alle regels aan je laars lappen. Fotografie is kunst en in kunst is alles geoorloofd. Wanneer jij het mooi vind om al jouw foto’s een heel duister karakter mee te geven en jij voelt je daar goed bij. Be my guest. Er zijn altijd mensen die inhaken op jouw stijl. Wanneer je je foto’s gebruikt voor de promotie voor je bedrijf is het dus uiteindelijk wel fijn als je een eigen stijl creëert en je daar zoveel mogelijk aan houdt. Fotografie is een belangrijk onderdeel van jouw uitstraling en je wilt niet dat die all over the place is.

Is dat niet moeilijk? Dat valt best mee. Wanneer je het bewerken van foto’s leuk vindt en er fun in hebt om jouw foto’s zo mooi mogelijk te maken. Dan gaat het vanzelf. Je leert stapje voor stapje hoe het bewerkingsprogramma werkt en je leert heel snel wat elk schuifje doet.

Hoe ik het geleerd heb.

Ik zal je vertellen hoe ik het mij eigen gemaakt heb. En nee het was niet in heel korte tijd, maar de reis vind ik nog steeds heel tof. In 2007 was ik door een burn-out een aantal weken thuis en ik had sinds 2006 mijn eerste digitale spiegelreflex, de Canon 350D. Ik fotografeer al wel sinds begin jaren 90, maar dat was nog analoog, je weet wel, met rolletjes. Ik vond de foto’s die er rechtstreeks uit de camera kwamen niet mooi genoeg en ze leken gewoonweg niet op de mooie foto’s uit de tijdschriften. Daar moest wat aan gebeuren vond ik en heel toevallig kwam ik op de website van Matt Kloskowski terecht en hij vertelde over het foto bewerkingsprogramma van Adobe, Lightroom. Ik had al wel van Photoshop gehoord natuurlijk, maar dat leek mij nog wat te veel van het goede. Leek me erg ingewikkeld. Matt legde op een hele duidelijke manier stap voor stap uit hoe het toenmalige Lightroom werkte en dat ging ik kopiëren. Ik leerde stap voor stap wat elk schuifje deed en zo leerde ik het bewerken. Dit was een geweldige manier voor mij om alles in mijn hoofd weer op een rijtje te krijgen.

Mijn schokkende stappen in het masteren van Lightroom.

Toen ik in 2013 startte met bruidsfotografie kwam ik er toch wel achter dat hoewel mijn foto’s er naar mijn mening mooi uitzien, het mij veel te veel tijd koste om de foto’s te bewerken. Met de eerst bruiloften was ik zo maar 60-80 uur bezig. Dit kwam ook deels door mijn perfectionisme, maar dit kon echt niet en dus ontwikkelde ik voor mij zelf een systeem om dit te versnellen. Ik leerde gebruik te maken van het vaststellen van mijn favoriete instellingen en zo kon ik naar een bewerkingstijd van 5 tot 10 uur. Dat is een mega verschil en ik ben heel blij dat ik het programma Lightroom zo heb leren masteren. Een kwestie van nadoen en zelf alles uitproberen. Fotografen en foto’s zoeken als voorbeeld en dit proberen te evenaren. Heel veel op YouTube struinen en tutorials kijken en deze ook vervolgens in je eigen foto’s implementeren. Ook ik ben nog steeds niet uitgeleerd en ik blijf mijn Lightroom en fotografie skills verbeteren en verfijnen.

Fotografie is een never ending journey,

Net als het leven zelf. Het gaat niet om de eindbestemming, maar juist om de reis. En die reis is zo mooi. Wanneer ik terugkijk op wat ik de afgelopen 10 jaar geleerd heb en hoe mijn foto’s verbeterd zijn in die tijd, word ik zo blij. En datzelfde geldt voor mijn groei in persoonlijke ontwikkeling. Hoe zo’n ander mens was ik 10 jaar geleden en wat ben ik blij met deze reis die leven heet.

De wereld is mooi.

Ben jij benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen in de fotografie? Wil jij van mij de fotografie-skills leren? De skills waar ik bijna 30 jaar over heb gedaan om ze te masteren. Het lijkt mij supertof om mijn kennis aan jou door te geven en jouw reis in de fotografie aanzienlijk te versnellen.

Maak hieronder een vrijblijvend en natuurlijk gratis afspraak voor een kennismakingsgesprek waarin wij samen jouw fotografie onder de loep nemen en ik jou al heel veel tips en tricks ga geven.

 

 

Open chat