fbpx

Wanneer je je tot nu toe nog niet veel in fotografie verdiept hebt en je aan het begin staat van jouw fotografische ontdekkingsreis, is dit een heel vreemd woord en zal je echt kunnen denken: Bokeh, wat is dat nou weer?

De term bokeh ken ik nu persoonlijk een aantal jaren, ik denk een jaar of 5-6. Eigenlijk sinds ik het internet en met name YouTube afstruin in mijn honger naar meer fotografische kennis om steeds maar beter te worden in fotografie en het bewerken van mijn foto’s. Het woord “bokeh” is afgeleid van het Japanse woord boke, wat onscherpte betekent. In 1997 werd het woord geïntroduceerd in het Amerikaanse fotografie tijdschrift Photo Techniques. alleen werd er een letter “h” aan toegevoegd om de uitspraak voor de Amerikanen te vergemakkelijken. Bokeh staat tegenwoordig voor de aangenaam ogende onscherpte in een foto en staat voor de kwaliteit van de onscherpte.

Dat is leuk, maar wat kan ik er mee?

In de traditionele fotografie, dus met een spiegelreflexcamera of een systeemcamera creëer je een mooie bokeh door de scherptediepte in je foto zo klein als mogelijk te maken. Dit doe je door het gebruik van een telelens in combinatie met een kleine lensopening te gebruiken. Ook creëer je een mooiere bokeh doordat de afstand van het onderwerp tot de achtergrond groter is. En ook de kwaliteit en dus de prijs van je lens bepaalt hoe mooi de wazigheid uiteindelijk wordt. Misschien ken je wel die foto’s waarbij de lichtjes in de achtergrond hele mooie wazige lichtballetjes worden.

Bokeh in je smartphone

De hedendaagse smartphones zijn ook in staat om een redelijke bokeh te fabriceren. Je bent met een smartphone wel beperkter, maar de techniek staat niet stil en tegenwoordig zitten er vaak 2 of meer lenzen in een smartphone. Dat is dan een lens met een wat grotere hoek en een lens met 2 of meer keer vergroting. En doordat deze tegelijkertijd gebruikt kunnen worden, komt het resultaat met een smartphone wel in de buurt. Doordat de groothoek automatisch op het onderwerp focust en de telelens meer op de achtergrond. Ontstaat er een samengesteld beeld waarbij het onderwerp scherp is en de achtergrond wazig. Dit gebeurt dus softwarematig, maar de resultaten vind ik echt verrassend goed.
Wanneer je niet beschikt over een smartphone met 2 of meer lenzen kan je ook
nog bepaalde apps downloaden uit de Apple App Store of Google Play Store die dit effect nabootsen. Voorbeelden hiervan zijn voor de iPhone: Tadaa. Ook in de gratis versie kan je hier al heel veel mee, maar pas wel op dat je het niet overdrijft. Een
foto moet naar mijn mening niet fake lijken. Voor Android is er de app Afterfocus ofAuto Blur Background. Heel leuk om hier eens mee te experimenteren.

Hoe creëer je op een natuurlijke manier bokeh met je smartphone?

Om nu op een natuurlijke manier wel je onderwerp mooi scherp op de foto te krijgen en tegelijkertijd je achtergrond mooi wazig, kan je het volgende doen: Maak de afstand tussen je onderwerp en je smartphone zo klein mogelijk. Zorg er dan voor dat je model niet dicht tegen bijvoorbeeld een muur aan staat. Hoe kleiner de afstand van je model tot deze muur, hoe scherper deze muur dan wordt. En dat wil je nu juist niet. Draai dus zodanig dat je heel veel afstand creëert naar de achtergrond om deze zo wazig mogelijk te maken.

Wil jij meer leren?

Zou jij meer willen leren over fotografie? Wil jij ook leren hoe jij foto’s kan gaan maken die tot ieders verbeelding spreken? Ik ben op dit moment bezig met het schrijven van een cursus. Vind jij het leuk om hiervan als eerste op de hoogte gehouden te worden? Schrijf je dan hier in op mijn wachtlijst.

Open chat