fbpx

Smartphone fotografie

Eén van de meest voorkomende misvattingen is dat je een smartphone niet kan gebruiken voor professionele fotografie. Hoewel een digitale spiegelreflex of systeem camera absoluut technisch superieur is aan een smartphone, hangt de kwaliteit van een foto af van de bedoeling en de creatieve visie van de fotograaf. Als fotograaf willen we altijd bijblijven met de huidige technologie en dat betekent eindeloos investeren in hele kostbare apparatuur. De techniek in fotografie staat absoluut niet stil, sterker nog, hij gaat de laatste jaren in sneltreinvaart. Hoewel deze moderne camera’s zeker zorgen voor technisch betere foto’s, zorgt geen enkele camera zelf voor goede en aantrekkelijke foto’s. Dat doet de creativiteit, de kennis en de visie van de fotograaf.

De beste camera is de camera die je op dit moment bij je hebt.

De camera in jouw mobiel is net als elke andere camera, een tool. Een tool om foto’s te maken, deze kunnen heel slecht zijn, maar ook buitengewoon goed en verbluffend. Met de juiste kennis en technieken ben jij ook in staat om verbluffend mooie foto’s te maken met jouw mobiel. Zo mooi dat mensen niet gaan geloven dat je deze met je mobiel gemaakt hebt.

Wat is een professionele foto?

Een vraag die misschien bij je opkomt is: wat is een professionele foto? Is het een professionele foto wanneer je er iemand voor betaald hebt om hem te maken? Of wanneer je een professionele en vaak dure camera gebruikt hebt? Of is het een professionele foto wanneer je het beeld professioneel kunt inzetten en jou dus klanten en geld oplevert? Voor mij is het absoluut het laatste. Heel eerlijk? Als professioneel fotograaf boeit het mij niet waar de foto mee geschoten is, zolang het maar kwalitatief voldoet aan een aantal voorwaarden. Is de foto scherp? Is de foto goed belicht? Komt het onderwerp wat je wilt laten zien goed tot zijn recht en roept de foto emotie op? Dat is waar het wat mij betreft over gaat. En natuurlijk zorgt een professionele fotograaf er voor dat bovenstaande punten kloppen, maar dat wil niet zeggen dat je het ook niet zelf kunt. Of in ieder geval je foto’s zo maken dat ze wel Insta en website waardig zijn.

Wist je trouwens dat de moderne smartphone camera’s betere kwaliteit foto’s maken dan mijn eerste digitale spiegelreflexcamera?

De hedendaagse camera’s kunnen bijvoorbeeld veel beter omgaan met slechte lichtomstandigheden. Wanneer het maar een beetje donkerder was en je de iso waarde (de lichtgevoeligheid van de sensor) moest verhogen, ontstond er heel snel heel veel ruis in de foto. We hebben het hier wel over de Canon EOS 350D uit 2005. Deze camera had 8 megapixels, waar de tegenwoordige smartphone er al 12 heeft. Met de moderne camera’s kan je veel verder gaan en ontstaat er veel minder ruis. Deze techniek wordt deels ook gebruikt in de camera’s van de verschillende smartphones. Wat de foto’s in een smartphone de laatste jaren veel beter gemaakt heeft is met name de software die in de telefoons gebruikt wordt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ruisonderdrukking software.  Ook wordt er nu gebruik gemaakt van een hele nieuwe techniek waarbij er meerdere foto’s tegelijkertijd met verschillende belichtingen gemaakt worden, die dan softwarematig over elkaar heen gelegd worden, wat resulteert in veel beter belichte foto’s. Wanneer je de hedendaagse digitale spiegelreflex camera’s of systeemcamera’s vergelijkt met de nieuwste smartphone camera’s winnen de eerstgenoemden wel echt met vlag en wimpel hoor.

Hoe kijk jij de wereld in?

De creativiteit, de kennis en de visie van de fotograaf, daar gaat het dus om. Een fotograaf kijkt anders de wereld in, ik wel in ieder geval. Ook wanneer ik geen camera vast heb ben ik altijd op zoek naar mooie beelden. Ik zie bijvoorbeeld hoe het licht heel mooi valt op dat pittoreske kerkje. Maar ik kijk ook naar de achtergrond, wat is daar te zien en wat zou storend zijn in een foto? Kan ik als ik een meter op zou schuiven die lelijke lantaarnpaal laten verdwijnen uit het beeld? Het gaat dus om goed kijken en leren de mooie dingen te zien. En leren die mooie dingen op een zo mooi mogelijke manier vast te leggen. Onlangs had ik een fotoshoot en liepen we langs een hele lelijke afzetting van een bouwgrond. Zo’n hele lelijke grijs metalen schutting. Bijna niemand zou het bedenken om daar juist de foto te maken, maar ik wel. De klant keek ook wat bedenkelijk, maar vertrouwde mij gelukkig. Ik gebruikte een kleine scherptediepte om alleen de klant haarscherp te krijgen en de schutting werd hierdoor wazig. Door de saaie grijze kleur springt het model echt uit de foto en is het echt een supermooie foto geworden. Heel eerlijk, deze foto is wel met mijn spiegelreflex genomen, maar het zou ook met mijn iPhone een winner geweest zijn.

Een onverwacht winnershot

Je kan op elk moment een winner shot maken. Zo waren Ivette en ik onlangs ergens lunchen in Utrecht. We hadden nog even de tijd voor we afgesproken hadden voor een shoot. Heel leuk trouwens, het was voor dezelfde fotoshoot als hierboven reeds omschreven, maar dat terzijde. We gingen lunchen bij een Arabisch restaurant in Hoogh Catharijne. Ivette en ik zijn echt gek op Arabisch eten en wij lieten deze kans dus ook niet voorbij gaan. Wat gelijk opviel was natuurlijk de inrichting en de kleuren die gebruikt waren. Heerlijk gekleurde muren met verschillende motiefjes. Tijdens het wachten op het eten besloot ik wat foto’s van Ivette te maken. Hoewel ik mijn professionele camera natuurlijk bij me had, koos ik er toch voor om de foto’s met mijn iPhone te maken. Ik maakte gebruik van de portret mode in de iPhone. Deze maakt dan tegelijkertijd gebruik van de twee verschillende lenzen. De ene lens richt zich op het onderwerp, terwijl de andere lens de achtergrond vastlegt. Dit zorgt er voor dat de achtergrond wazig wordt en het onderwerp er hierdoor veel mooier

Wil je meer weten?

Wil jij weten wat ik voor jou kan doen op het gebied van fotografie? Maandelijks heb ik ruimte voor zes gratis gesprekken. Middels dit gratis kennismakingsgesprek help ik jou met de eerste stappen. Ik denk met je mee en kijk of wij een match zijn. Klinkt dit interessant voor je en wil je graag persoonlijk door mij geholpen worden, dan spreek ik je graag tijdens ons gratis kennismakingsgesprek.

Open chat