fbpx
Selecteer een pagina

Verlegen en onzeker

Ik ben mijn hele leven een verlegen jongen geweest, altijd op de achtergrond. Onzeker, bang om dingen verkeerd te doen of verkeerd te zeggen. Oh wat vond ik het moeilijk om een gesprek met anderen te voeren.
Als hele jonge peuter was ik heel vrij en vrolijk. Echt leuk vond ik het nooit op school. Vriendjes en vriendinnetjes had ik wel, maar oh wee als we met zijn drieën waren, dan was ik altijd de pineut. Ik denk niet dat dit mijn zelfvertrouwen ten goede kwam.
In mijn hoofd geloofde ik dat ik verlegen was, dat ik onzeker was. Dat ben ik altijd blijven geloven. Ook al ging het op het voortgezet onderwijs veel beter. Ik werd niet meer gepest, maar ik bleef dat onzekere schuchtere jongetje.

Werken en leren

Na de HAVO ging ik Werken en Leren. Ik leerde stap voor stap het vak van opticien en later contactlensspecialist. Het ging mij allemaal vrij gemakkelijk af. De technische dingen had ik snel onder controle, ook de theorie was geen probleem, maar in alle jaren van mijn opleiding bleef het elke keer eng om verder te gaan. In mijn eerste jaar van de opleiding was het gebruikelijk om eerst alles, maar dan ook alles in de werkplaats te leren. Dit betekende dus geen contact met klanten, lekker op je zelf. Lekker freubelen en knutselen. Heerlijk vond ik dat. Maar zodra dat diploma binnen was moest ik toch echt de winkel in.

Uit mijn comfortzone

Oei. Spreken met mensen dat is toch eng? Maar ik verlegde mijn grenzen, overwon mijn angst en leerde truckjes om mij dit eigen te maken. Wat moest ik uit mijn comfortzone zeg! En zo ging dat steeds een stapje verder. Op een gegeven moment mocht ik oogmetingen gaan doen. Weer iets voor het eerst wat doodeng was . Best een verantwoording natuurlijk, ik wilde dit niet fout doen. Maar zoals dat met alles gaat wat je vaker doet en een routine wordt; het wordt gemakkelijk, ook het contact met de klanten gaat natuurlijk en goed. Ik kan best zeggen dat ik heel goed met mijn klanten kan omgaan en vaak hoor ik dat ook terug.
Hoezo ben ik verlegen? Eén op één met mijn klanten gaat dus goed, maar in een groep? Zet mij niet in een groep. Nog steeds zit dat in mijn hoofd, dat ik dat niet kan. Ik voel mij niet op mijn gemak. Dat kost mij zo veel energie.

Introvert of extravert?

Ik las laatst een stuk over introverte en extroverte mensen. Ik dacht altijd dat dat te maken had of je stil was of dat je een feestbeest was. Niet dus. Extroverte mensen zijn mensen die hun energie voeden met de energie van anderen. Wanneer er dus veel mensen om hen heen zijn, krijgen ze daar energie van. Daarentegen lopen introverte mensen helemaal leeg wanneer ze in een ruimte zijn met veel mensen. Hmm zou ik een introvert zijn misschien? Nou vraag ik mij af of dat ook in je hoofd zit en of je dat kan afleren? Ofwel is dit mindset, heb ik dit zelf gecreëerd?

Het Garudahouse

Afgelopen jaar ben ik erg veranderd. Heel veel dingen waarvan ik dacht dat ze normaal waren, ben ik aan het wijzigen. Mijn geconditioneerde zelf is niet wie ik ben. Mijn ware ik is in de loop van mijn leven zo beïnvloed door zoveel factoren, dat ik dus niet meer mijzelf ben. Ik wil zeker niet zeggen dat ik mijzelf kwijt ben. Ik kan zelfs zeggen dat ik super gelukkig ben met mijn leven op dit moment. Ik ben erg dankbaar voor alle mooie mensen in mijn leven en met name hoe mooi dingen lopen. Hoe mooi is het dat Ivette en ik er voor zorgen dat 15 meisjes op dit moment aan de andere kant van de wereld naar school gaan? Hoe mooi is het dat door ons project Garuda House Bali, inmiddels al tientallen meisjes die anders geen kans hadden gehad in de maatschappij nu goed terecht zijn gekomen. De meisjes krijgen nadat ze klaar zijn met school begeleiding naar goede banen of kunnen nog doorstromen naar de universiteit. Inmiddels hebben al zoveel meisjes een mooie toekomst gekregen doordat ze in het Garuda House terecht zijn gekomen.
Hier geldt maar één woord en dat is: Dankbaar

Wil jij ook uit jouw comfortzone stappen? Maandelijks heb ik de ruimte voor 6 ondernemers die ik middels een gratis gesprek op weg help met de eerste stappen. Ook denk ik met je mee en kijk ik of we een match zijn om samen andere mooie stappen te ondernemen

Gratis gesprek inplannen voor professionele fotos’ met Jeroen

Open chat